woensdag 15 mei 2013

Borsten


Al lange tijd ben ik me bewust van de macht van borsten. Niet dat ik altijd vriendjes ben geweest met die van mij, maar in de loop der jaren is onze relatie aanzienlijk verbeterd. Sterker nog. Ik ben me aan ze gaan hechten. En ondanks dat tand des tijds ze enigszins aangetast heeft, zijn we nog steeds een drie eenheid. Ik voel me er vrouwelijk en sexy door. Je kunt het, denk ik, wel vergelijken met wat de penis voor een man is. Ik geef alleen mijn Rocky Mountains geen koosnaampje.
Zwaar onder de indruk ben ik dan ook van het bericht van Angelina Jolie. Zij heeft een belangrijk deel van haar uiterlijke vrouwelijkheid preventief laten verwijderen, omdat de kans op borstkanker voor haar van 87% afnam naar 5%. Ze heeft dit nieuws gebracht in een column in The New York Times, omdat ze daarmee hoopt een voorbeeld te kunnen zijn voor andere vrouwen die ook voor de keus komen te staan.
Op 11-jarige leeftijd zat ik vooraan in de kerk te bidden dat ik “alsjeblieft lieve God” niet zulke exemplaren zou krijgen als mijn jongste tante. Die was gezegend met zulke enorme jetsers dat ik er bang van werd. Maar op de middelbare school begonnen die van mij toch zeer duidelijke vormen aan te nemen dat ik lange tijd wat gebukt door het leven ben gegaan. Je kunt je voorstellen dat ik al heel snel niet meer in god geloofde.
Maar de tijd verstreek en ik werd me zeer bewust van mijn vrouwelijkheid. Er was zelfs een moment dat ik mijn borsten ‘my unique selling points’ noemde. Daarnaast riep ik overigens altijd heel hard: ‘de kop verkoopt de kont’. Het is dus wel duidelijk dat ik mijn zelfvertrouwen haalde uit het bovenste gedeelte van mijn lichaam.
Inmiddels weet ik natuurlijk wel dat het niet alleen een kwestie van uiterlijk is, maar als morgen de dokter tegen mij zou zeggen dat mijn levensverwachting aanzienlijk verhoogd zou worden door het amputeren van mijn borsten zou ik wel een enorme klap in mijn gezicht krijgen. Ondanks dat ik om me heen heb gezien welke ellende borstkanker kan veroorzaken, lijkt me deze beslissing echt een helse keuze.
Mijn bewondering gaat dan ook uit naar alle vrouwen die deze beslissing hebben moeten nemen. Vrouwelijkheid zit niet alleen in borsten. Dat straal je uit, dat zit in je houding, dat zit in je kracht en in je karakter.