donderdag 8 november 2012

Multitasken is niet zo slim

Goed bezig zeg! Ze heeft inmiddels al flink wat werk verzet op haar laptop. Pling. Whatsapp-bericht: ‘Heb jij dat bericht gezien op Facebook? Nee, nog niet, ik kijk even. ‘Intussen pakt ze een kop thee en controleert even haar email op de telefoon. Meteen piept het ding in haar hand. ‘Ha, mijn tweet is geretweet. Nou, dat is goed nieuws. Meteen aan een grote groep mensen wereldkundig gemaakt dat het project loopt als een speer.’ Wat hoor ik daar? Oh ja, de iPad. Ze moet opschieten anders verliest ze met Wordfeud. Vervolgens typt ze weer driftig verder en zit tegelijkertijd bij te praten via skype met haar vriendin.
Snel in de auto om de kinderen van school te halen. Ze zit nog niet of er komt een mail binnen. Die moet natuurlijk direct beantwoord worden. Met gevaar voor eigen leven en andere weggebruikers wordt niet alleen de mail beantwoord, maar tevens de whatsapp berichten gelezen, een nieuw woord gelegd bij Wordfeud en er wordt ook nog niet handsfree gebeld. Het is inmiddels zo erg dat haar kinderen beginnen te mopperen dat de telefoon weg moet als ze auto rijdt.
’s Avonds staat ze te koken en zet de tv aan. Op de iPad staat het recept van die avond. De kinderen zeuren haar de oren van de kop en blijft de whatsapp ook niet stil. De houtenspatel in de rechterhand, roerend in de pompoensoep en de telefoon in de linker. Na het eten snel het kroost onder de douche en tussendoor wat regels typen voor een of andere column. De telefoon even weggelegd maar ze kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en kijkt of er toch niet nog wat berichten binnen gekomen zijn. Gasten in bed gooien. De telefoon wordt snel in het speciaal daarvoor ontworpen hoesje gedaan, de BH. Terwijl ze slaap kindje slaap zingt, begint de telefoon weer driftig te piepen.
Goed bezig zeg! Ja, dat dacht je. Niet dus. Dat multitasken is dus helemaal niet zo geweldig als dat je dacht dat het was. Let wel! Op woendag 7 november stond de schokkende mededeling in het NRC dat je juist dommer wordt door allerlei dingen tegelijk te doen. ‘Door multitasken gaat de kwaliteit van je werk achteruit. Ook ben je minder efficiĆ«nt. Wanneer je steeds switcht tussen twee taken, kost het je hersenen tijd om te herinneren waar je eerder mee bezig was. Je moet de verleiding van nieuwssites, e-mails en sociale media kunnen weerstaan.’
Gelukkig maar dan dat bovenstaande verhaal totaal niet autobiografisch is.