maandag 15 oktober 2012

Een diepgezonken getalenteerde ziel in Parijs


De stad straalt. Het is prachtig weer om te flaneren en de hoogtepunten van de stad  te bekijken. Zeer veel modieuze mensen lopen over straat. Ze bezoeken de speciale mode tentoonstellingen en zijn in de stad voor de Paris Fashion week. Onze eigen Victor en Rolf scoren hoge ogen in de lichtstad. Hun creaties oogsten veel lof van de fashionata’s.
De winkels puilen uit met de modeliefhebbers. Voor Chanel moet je in de rij. De winkel staat vol met Aziaten. Allemaal willen ze die ene tas bemachtigen. Bij La Fayette drommen de mensen rond de designer horloges. Enkele heren dralen rond de pyjama’s van Ralph Lauren. Ze kunnen niet kiezen welk ruitje ze het liefst, ’s nachts als het donker is, aan hebben.
De verkoopster geheel gehuld in zuurstok roze kleding, ongetwijfeld ook van een onbetaalbaar merk, staat haar waar aan te prijzen aan een aantal zeer Arabisch uitziende dames. Hun gevolg staat op gepaste afstand te kijken en weten dat ze zich in enkel ogenblikken weer ongans zullen zeulen. Gelukkig staat de chauffeur met de Bentley bij de ingang van het warenhuis, dus hoeven ze niet ver te lopen.
En midden in het koopgedruis, staat hij daar buiten voor een winkel in een hoekje zijn ding te doen. Zijn hondje kijkt toe. Zijn kleding is hier en daar gescheurd. Het lijkt erop dat hij moeite heeft zichzelf goed te kunnen onderhouden. Maar hij oefent een kunst uit met een flair die je ervan doet overtuigen dat hij ooit heel succesvol is geweest. Hij heeft zich vast en zeker ook mogen begeven tussen de modekoningen, de stylisten en de visagisten van de modestad.
Hij knipt het haar van voorbijgangsters met passie. En hij verstaat zijn vak. Dat zie je zo. Veel mensen blijven staan kijken omdat de energie die hij uitstraalt tot kijken dwingt. Maar ook omdat iedereen nieuwsgierig is naar het resultaat. De modellen staan erbij en ondergaan. Hij modelleert, hij knipt, hij snijdt en smijt met het haar en het resultaat mag er zijn. De dames lopen als herboren weg.
Waar is het mis gegaan met deze getalenteerde ziel? Waar is hij zijn mooie positie tussen de crème de la crème kwijtgeraakt? Heeft hij de druk niet aangekund van de mode wereld? Werd hij te oud? Heeft hij teveel van alle genotsmiddelen genoten? Het antwoord blijft gissen. Ondanks dat hij laag is gezonken en ver is gevallen heeft hij het belangrijkste wat hij bezit niet verloren. Zijn passie en zijn vaardigheden. Die zijn nu zijn redding en kan hij delen met velen en niet alleen met de happy few.